top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Çocuklarda Düzenli Beslenme Alışkanlığı

Herkese merhabalar. Ben Yusuf Gül. Bugün yazımızda çocuklarda beslenme konusunu ele alacağız.

Yetersizlikten etkilenmiş bireylerde genellikle az beslenme ya da aşırı beslenme gibi sorunlar bulunur. Bu sorunlar genel anlamda bütün çocuklarda hayatının belli dönemlerinde ortaya çıkar. Bazı durumlar sindirim sistemi ile alakalı ya da nörolojik olsa da çoğu beslenme probleminin temel sebebi kuralsızlık ve sofra adabından uzak çocukların yetişmesidir.

Öncelikle bu yazımızın temel konusu sağlıklı beslenme olmayacak. Bu yazımızda çocuklarınızın peşinden yemek yemesi için elinizde kaşık koşmamanız için neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Çocuklar sevdikleri şeyleri yeme sevmediklerini reddetme davranışını bebeklikten itibaren kazanmaya başlar. Bazı kavramlar somut olarak çocuğun zihninde canlanmaya başladığı zaman yemek yeme konusunda da altyapı çalışmaları başlamalıdır.

Çocukların belirli bir yemek yeme saatleri olmalıdır. Bu saatler aile bireyleri için uygun değilse çocuk için ayrı bir zaman dilimi belirlenebilir. İmkan varsa aile bireyleri ile birlikte yemek yenmesi çok daha faydalıdır. Çocuğunuz belirlenen yemek yeme saatleri dışında ana gıda maddesi tüketmemelidir. Velilerin en büyük hatası burada başlar. Belirlenen saatte yemek yemeyen çocuğun doymadığı düşünülür ve çocuğa yemek, aperatif ya da abur cubur verilir. Çocuk ara zaman diliminde bir şeyler yediği için ana öğün saatinde tam anlamıyla acıkmamış olur ve yine yemek yemez. Bu kısır döngü bu şekilde devam eder. Bu sürecin ilerleyen aşamaları sofrada yemek yemeyen, ayakta gezerken yiyen, evin herhangi bir kısmında yemek yiyen çocuk olarak ilerler. Çocuk yemek yeme saatinde yemediğinde aç kalmayacağını bildiği için sofra onun için bir anlam ifade etmez. Bu durumun önüne geçmek için yapılacak tek şey biraz sabretmek ve kural koymaktır.

Şimdi yapılacakları sıralayalım:

1) Yemek yeme saatlerinizi belirleyin.

2) Belirlenen saatte yemek yemeyen çocuk için bir sonraki beslenme saatini bekleyin.

3) Belirlenen saatte yemek yemeyen çocuğunuza ara öğünler veya abur cubur yedirmeyin.

4) Belirlediğiniz saatte yemek yerse ara öğün verebilirsiniz.

5) En az 1 hafta sabredin ve bu süreci tamamlayın.

Sürecin sonunda çocuk yemek saatinde yemek yemediği takdirde bir sonraki öğün saatini beklemek zorunda kalacağını bilecektir. Aile bireylerinden herhangi birinin ona abur cubur vb. yiyecekler vermeyeceğini anlayacaktır. Bu süreç sağlık problemi olmayan öğrenciler için hiç bir sorun teşkil etmez. Uygulama yapan velilerimiz yorumlarda başarı durumunu yazabilir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Hoşçakalın...

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page