top of page
Ara

Çocuklarda Ekran Kullanımı ve Öneriler

  • Yazarın fotoğrafı: Yusuf Gül
    Yusuf Gül
  • 31 Oca
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 1 Şub


Herkese selam. Bugün günümüzün en büyük sorunlardan biri haline gelen çocukların ekran kullanımı konusuna değineceğiz.

Her zaman olduğu gibi öncelikle bilimsel çalışmalar bize bu konuda neler söylüyor onlarla başlayalım.

Çocuklar genellikle çizgi film ve oyun oynamak amaçlı bu araçları kullanıyor. Aileler çocukları yoğun olarak yemek yeme esnasında, uyumadan önce ya da stres anında ekrana yönlendiriyor. Çoğu aile çocuğunun ekran kullanımı konusunda rahatsız ama önüne geçme konusunda da yetersiz kalıyor. Aileler çocukların ekran karşısında geçirdikleri süreleri ve tükettikleri içerikleri kontrol etmiyor. Bilimsel verilerden elde ettiğimiz bilgiler bunlar. Şimdi kendi fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.

Günümüz dünyası teknoloji ile iç içe geçmiş vaziyette. Bu nedenle artık herkesin evinde tv, tablet, telefon vb teknolojik araçlar bulunuyor. Bizim ebeveynler olarak çoğu zaman elimizden düşürmediğimiz bu araçlar doğal olarak çocuklarında dikkatini çekmiş durumda. Peki çocukların ekran kullanımı konusunda neler yapmalı ve nasıl davranmalıyız?

Öncelikle çağımız teknoloji çağı olduğu için bu araçlardan çocukları uzak tutmamız mümkün ve mantıklı değil. İlerleyen yaşlarda bu araçlar çocuklarınızın hayatına öğretim materyali olarak giriş yapacak. Yani siz istediğiniz kadar uzak tutmaya çalışın çocuklarınız bu araçlarla öyle ya da böyle tanışacak. Bize düşen çocukların ekran karşısında geçirdiği vakti kıymetli hale getirmek ve bu durumdan faydalanmak.

Ben çocuklara süre kontrolü olmak kaydı ile ekran kullandırılması taraftarıyım. İçeriklerin aileler tarafından kontrol edilmesi önemli. Ailelerin sürece dahil olup etkileşimli bir şekilde konuya dahil olması çok daha olumlu.

Şimdi size bu konuyla ilgili bir kaç öneride bulunmak istiyorum.

1) Ekran karşısında çocuklarınızın saatlerce vakit geçirmesine izin vermeyin.

2) Çocuğunuzun izleyeceği içeriklerin eğitici ve öğretici taraflarının bulunmasına özen gösterin.

3) Çocuklarınızı ekran ile sakinleştirmeye ya da yemek yemesi için ekrana yönlendirmeye çalışmayın.

4) Etkileşimli içerikler ile çocuklarınızın fiziksel aktivitede bulunmasını sağlayın.

5) Çocuklarınızın yaş ve gelişimine çağına uygun içerikler seçin.

Devir teknoloji devri. Teknolojiyi olumlu bir şekilde kullanan çocuklar bir adım önde. Aileler olarak bize düşen sorumluluk çocukların bu araçları nasıl etkili kullanacakları konusunda onlara yardım etmek.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.


 
 
 

Comments


bottom of page