top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Yeni Bir Başlangıç: Neuralink

Herkese merhaba ben Yusuf Gül. Bugün yazımızda yepyeni bir teknoloji hakkında konuşacağız. Bu teknolojinin ismi Neuralink.

Projenin mimarı yabancı olmadığımız bir isim. Elektrikli arabaların mucidi olarak hayatımıza giren Elon Musk. Aslında bir çok farklı konuda da şu aralar dünyanın gündemini meşgul eden bir bilim insanı. Ayrıca dünyanın en zengin insanlarından.

Bu çılgın bilim adamının yaptığı bir çok çalışma var fakat bizi ilgilendiren Neuralink.

Neuralink bilgisayar ile insan beynini birleştirmek için planlanmış bir çalışma. Buna benzer çalışmalar önceden yapılmış fakat bu çalışma hem daha fazla teknolojik hem de bir çok açıdan çok daha kullanışlı. İnsan beynine takılan bir çip vasıtasıyla ellerimizi kullanarak yaptığımız bir çok işlemi zihin ile yapmayı amaçlıyor. Bir anlamda aracıları ortadan kaldırmak da diyebiliriz. Örnek verecek olursak bilgisayarı kullanmak için fare ve klavye kullanmamız gerekir. Neuralink bunu ortadan kaldırıp zihin yoluyla bilgisayar ile bağlantı kurmayı ve zihnimiz vasıtasıyla kontrol etmemizi amaçlıyor.

Peki ben bir Özel Eğitimci olarak bu konuyu neden ele aldım? İnsan beyninin içine yerleştirilecek olan çiplerle Musk, Alzheimer, demans ve parkinson gibi hastalıkların tedavi edilebileceğini savunuyor. Burada bizi ilgilendiren kısma girebiliriz. Bir çok fiziksel engeli olan öğrenci mevcut. Yatalak dediğimiz yerinden kalkamayan özellikle küçük yaşlarda çok öğrenci var. Bazı sendromların çocukları zamanla yatağa hapsettiğini de biliyoruz. Eğer bu teknoloji hayatımıza bir şekilde girerse bu çocuklar için büyük bir gelişme olacak. Çocuklar araçsız bir şekilde iletişim kurabilecek. Belki de yetenekli olduğu alanlarla ilgili çalışmalar bile yapabilecek. Kısacası bu insanları topluma entegre etmek için müthiş fırsat gibi görünüyor. En azından şimdilik.

Sayfamda bilimsel bir temeli olmayan hiç bir yazı ve teknoloji üzerinde durmuyorum. Neuralink çoğunuza şu an hayal ürünü olarak geliyor olabilir ama maymunlarda çok başarılı bir şekilde denemeleri gerçekleşti. Hatta beynine çip takılan maymun zihniyle bilgisayar oyunu bile oynayabildi. Detaylı bilgiler linkte https://neuralink.com/

Şimdilik hoşçakalın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page