top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıYusuf Gül

Mutlu Bir Çocuk Yetiştirmek

Herkese merhaba ben Yusuf Gül.

Bugün yazımızda çocuklarımızı nasıl mutlu edebileceğimizi ve aynı zamanda çocuklarımızın kendini nasıl mutlu edebileceği hakkında konuşacağız.

Çocukların mutluluğu genel anlamda çocuğun genel hayat kalitesini etkileyen unsurların başında gelir. Mutlu ve keyifli çocuklar uyumlu ve çevresel durumlardan az etkilenen bireyler olarak hayatlarına devam eder. Aile olarak amacımız çocukları mutlu etmekten çok kendi mutluluklarını elde ettirmek olmalıdır. Bu sayede çocuk bağımsızlık yolunda önemli kazanımlar elde eder. Ayrıca kendini mutlu etmeyi bilen çocuk sorumluluktan kaçınmaz ve yaşamının ilerleyen yıllarında zorluklar karşısında çözüm arayışı içinde olur. Peki bu durumu sağlamak için ipuçları nelerdir?

Öncelikle yapmamız gereken ilk şey çocuklarımızın ihtiyaçlarını gerektiği kadar karşılamak olmalıdır. Örneğin yeni yürümeye başlayan çocuklar çok sık düşer. Aileler bu durumda hemen müdahale eder. Bu durum tekrarlanmaya devam ederse çocukta her düştüğünde birinin onu kaldırması beklentisi gelişir. Çocuk düştüğünde kendi ayağı kalkarsa bu durum onu mutlu edecektir. Önceden yapamadığı şeyleri yapar hale gelmesi hoşuna gidecektir. Aynı zamanda çocuğun bağımsızlığı içinde bu ve benzeri durumlar önem taşır.

Özgüvenli çocuklar mutlu çocuklardır. Çocuğunuzu desteklemek, yapamadığı konularda yol göstermek özgüvenini artıracaktır. Bu durum bebeklikten itibaren desteklenmelidir. Özgüvenli çocukların ilk büyük kazanımlarını elde ettiği zaman anasınıfı sürecidir.

Çocuklar sık sık ailelerin deyimiyle hata ve yaramazlık yapmaya meyillidir. Yaramazlık çocukların doğasında olan bir durumdur. Çoğu zaman hoş karşılanmayan bir durum olsa da çocukların bu durumdan kazanımlar elde ettiği zamanlarda olur. Bu nedenle çocukların yaramazlıklarını tolere etmek önemlidir.

Çocukların temel mutluluğu aileden gelir. Aile olarak çocukların mutluluğu sağlamak için bize düşen aile mutluluğunu sağlamaktır. Uyumlu bir ebeveyn olmak, ortak karar almak, son sözün evde tek bir aile bireyine ait olması gibi durumlar çocuklar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Özellikle bebeklik döneminden itibaren çocuklarınızın davranışın temel kaynağı sizsiniz. O nedenle çocukta ortaya çıkan durumları sorgularken bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Sorunların çözümünde yapıcı bir tutum takınmakta ebeveyn olarak çocuklarımızın mutluluğuna katkı sunacağımız başka bir durumdur. Sorunları çözmekten daha çok ötelemek , üstünü kapatmak, eleştirel tavırlar takınmak çözüm değildir. Çocuklar ortamdaki huzursuzluğun ya da sorunun kokusunu alan bireylerdir. Bu durum onları rahatsız eder.

Kısaca çocuğumuzun mutlu bir yaşama sahip olması için gerekenler üzerinde konuştuk. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere

Hoşçakalın...

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page